ES-Beovizija2020-prognoza

EVROVIZIJSKI STUDIO: PROGNOZA – Ko će u finale Beovizije?

Treća povratnička Beovizija samo što nije, čini se da će biti nikad ispraćenija, pesme na Jutjub kanalu nižu preglede, a takmičarski deo će nam otkriti pitanje – ko će na Evroviziju pod srpskom zastavom? Naravno, to je vrlo teško predvideti, a za početak uradićemo prognozu dve polufinalne večeri, u petak i subotu. Onda ćemo podvući crtu, pa ćemo videti koliko toga je pogođeno, i čime Srbija raspolaže za nedelju uveče, kad se lajn-ap prepolovi. Počnimo sa prvim polufinalom, tako što ćemo rangirati pesme koje smatramo favoritima, ukupno njih šest, a potom ćemo to uraditi i za naredno. Da napomenemo, ovde nije u pitanju lični ukus, već prognoza.

PRVO POLUFINALE

1. Andrija Jo – Oči Meduze

Prilično očigledna situacija. Od nekog ko je na ovom nivou popularnosti, ali i ovako ozbiljno pristupio beovizijskom projektu, ne očekuje se ništa manje nego rutinski prolazak iz svog polufinala.

2. Ivan Kurtić feat. Mistik Cello – Sabajle

Uzevši u obzir njegovu popularnost koju godinama gradi na takmičenjima i festivalima, očekuje se lagani prolazak, sa visokog mesta u polufinalu.

3. Igor Simić – Ples za rastanak

Očekuje se efektan nastup, pesma je pevljiva, može da drži pažnju i pozicija nastupa mu daje relativnu mirnoću.

4. Thea Devy – Sudnji dan

Iako je pesma na vrhunskom nivou, ovde će za prolazak u finale biti vrlo bitan nastup. Iako se očekuje da će je žiri nagraditi, i iako ima veliku podršku fanova, moraće da kupi pažnju prosečnog gledaoca.

5. Neda Ukraden – Bomba

Očekuje se prolazak, što se kaže, „na ime“. Definitivno, u Srbiji postoji dovoljno ljudi koji cene njen dosadašnji rad, pa samim tim se očekuje neki granični ulazak u finale.

6. Marko Marković – Kolači

Pesma će biti instant zadovoljstvo i očekuje se da se nađe u finalu, sa vrlo visokim rezultatom kod publike. Ipak, ima tu mnogo „ali“…

To bi bili finalisti iz prvog polufinala, po našoj prognozi. Ispod crte bi ostali Sanja Bogosavljević, čijoj pesmi ipak fali jačine, Amvon Duo i Bilja, kao i grupa EJO, koji imaju zanimljive pesme, ali i prejaku konkurenciju, dok Milica Mišić može da uđe u tu graničnu zonu, deluje da može lepo proći kod žirija. Takođe bih rekao da su Karizma i Srđan Lazić bez realne šanse za finale.

DRUGO POLUFINALE

1. Hurricane – Hasta La Vista

Prosto nema šta da se objašnjava, na vrhuncu su popularnosti, u ovom polufinalu je samo nepoznanica kakav će imati odgovor na ono šta će Andrija prikazati dan ranije, kao glavni konkurent.

2. Ivana Jordan – Vila

Publika je voli, žiri je ceni. Deluje da će iz te neke sredine pobrati dosta poena i relativno sigurno proći u finale.

3. Bane Mojićević – Cvet sa Prokletija

Videćemo kakav će ovde biti nastup, ali u svakom slučaju očekuje se da ima svoju bazu podrške, pa i ako žiri „zakaže“, da vidimo Cvet sa Prokletija ponovo.

4. Bojana Mašković – Kao muzika

Očekuje se da će imati veoma dobru prolaznost kod stručnjaka, pesma koja neće ostati zaboravljena. Bojana može da bude iznenađenje godine.

5. Naiva – Baš, baš

Ovakve pesme uvek mogu da se plasiraju u finale. Naiva može da donese pesmu uživo na odličan način, a veoma je pamtljiva. Žika Zana stoji iza nje. Očekuje se finale ovde.

6. Lift – Samo mi kaži

Rizičan potez, ali mislim da će ugrabiti mesto u finalu. Mlađa garda po pravilu ima bolju prolaznost, kada se na to doda činjenica da bendova uvek ima malo. Sećamo se i Majdana prošle godine.

Ispod crte bi ostali Milan Bujaković i Olivera Popović iako imam očekivanja i od njih da naprave iznenađenje i možda izguraju nekog, zasad je prognoza ovakva. Balkubano nije bez šansi – možda iskoriste taj moment bizarnosti. Negativan publicitet ne postoji. Bora Dugić neće nastupiti sa njima iz zdravstvenih razloga. Ana Milenković ne ulazi sa velikim šansama jer se pesma lako da zaboraviti, kao i Lazar Živanović. „Rocher Etno Bend“ će moći da se uključe ako se mnoštvo faktora bude poklopilo.