423472413_1846547715806914_6229825145560314187_n

Počelo je glasanje za nagradu OGAE Srbije 2024

Zvanično udruženje fanova Pesme Evrovizije u Srbiji – OGAE Srbija i ove godine organizuje glasanje među svojim članovima, koji će odlučiti koja pesma je po njihovom mišljenju najbolja na ovogodišnjem izdanju festivala „Pesma za Evroviziju“ i koja će osvojiti plaketu.

U konkurenciji su svih 28 kompozicija, bez obzira da li se ona plasirala u finale ili ne. Pravo glasa imaju svi punopravni članovi udruženja, koji glasaju po evrovizijskom principu raspoređujući poene od 1 do 12, izuzev 9 i 11 poena. Glasanje zvanično počinje nakon drugog polufinala, i trajaće do početka finala odnosno do subote 2. marta, do 18.00 časova. Nagrada će pripsati onoj kompoziciji koja osvoji najviše glasova članova udruženja.

Takođe ovo je ujedno i izbor OGAE Srbije za svog predstavnika OGAE Second Chance (druga šansa) koje će se organizovati kasnije u toku godine. Predstavnik OGAE Srbije biće pesma koja je osvojila nagradu, izuzev ukoliko ta pesma bude pobednik fesitvala Pesma za Evoriviziju 24 i bude izabrana za predstavnika Srbije na Evroviziji, koja će se održati u Malmeu. U tom slučaju, predstavnik OGAE Srbije biće drugoplasirana kompozicija.

Nagrada OGAE Srbije

Nagrada OGAE Srbije

Istorija nagrade OGAE Srbije

OGAE Srbija je do sada 6 puta uručila svoju nagradu. Prva nagrada OGAE Srbije, dodeljena je pre nešto više od 16 godina, tačnije 2007. godine, kada je i organizovan prvi nacionalni izbor za predstavnika Srbije na Pesmi Evrovizije od samostalnosti naše zemlje. Najbolja kompozicija po mišljenju članova udruženja, na tadašnjem nacionalnom finalu – Beoviziji, i dobitnica Nagrade OGAE Srbije bila je kompozicija „Nebo“ koju je izveo Slobodan Trkulja i Balkanopolis. Slobodan Trkulja je te godine na nacionalnom izboru zauzeo drugo mesto nacionalnom izboru, a pobednica je bila Marija Šerifović, koja je kasnije i osvojila Evrosnog sa pesmom „Molitva“.

Nagrada OGAE Srbije 2008. godine

Druga nagrada OGAE Srbije, dodeljena je naredne 2008. godine. Najbolja kompozicija po mišljenju članova udruženja, ponovo nije bila pobednička pesma na nacionalnom izboru za predstavnika Srbije na Pesmi Evrovizije, već je to bila trećeplasirana pesma „Zavet“, koju je izvela grupa „Beauty Queens“. Predstavnica Srbije na Evroviziji te godine bila je Jelena Tomašević sa pesmom „Oro“.

Nagrada OGAE Srbije 2009. godine

Treća po redu nagrada OGAE Srbije, dodeljena je 2009. godine. Nagrada je pripala Ani Nikolić i pesmi „Bili smo najlepši“ koja se te godine, posle greške u brojanju SMS glasova, nije ni našla u finalu nacionalnog izbora Beovizije. Predstavnik Srbije na Evrosongu i pobednik Beovizije, te godine bila je pesma „Cipela“ koju su izveli Marko Kon i Milan Nikolić.

Nagrada OGAE Srbije 2009. godine

FOTO: Vladimir Jovanović / OGAE Srbija

FOTO: Vladimir Jovanović / OGAE Srbija

Nakon te godine, RTS više nije organizovao fesival odnosno nacionalno takmičenje u tom formatu, tako da se i nagrada OGAE Srbije više nije dodeljivala. Povratak dodeljivanja nagrade OGAE Srbije desio se nakon 11. godina, na Beoviziji 2020. godine. Tada je organizovano glasanje među članovima udruženja, a dobitnik nagrade OGAE Srbije bila je grupa „Hurricane“ i pesma „Hast la Vista“, koja je ujedno bila i pobednik festivala.

Drugo mesto na tabeli za nagradu OGAE Srbije pripalo je Andriji Jo i pesmi „Oči Meduze“, te je on bio izabran za predstavnika OGAE Srbije na takmičenju OGAE Second Chance 2020. godine. Treće mesto na tabeli pripalo je Thea Devy koja je te godine izvela pesmu „Sudnji dan“.

Kompletne rezultate za dodelu nagrade OGAE Srbije za tu godinu, možete pogledati OVDE.

Nagrada OGAE Srbije 2022. godine

Foto: Vladimir Jovanović / OGAE Srbija

Foto: Vladimir Jovanović / OGAE Srbija

Sledeća nagrada dodeljena je nakon jedne godine pauze, a razlog tome bila je pandemija izazvana virusom COVID-19. Zbog tadašnjih epidemioloških uslova RTS nije organizovao finale, već je odlučeno da Srbiju na Evroviziji 2021. godine predstavlja grupa Hurricane.

RTS je 2022. godine odlučio da promeni i format nacionalnog izbora i organizuje poseban fesival koji je dobio naziv Pesma za Evroviziju. Te godine učestvovalo je rekordnih 36 kompozicija, a najbolja kompozicija po mišljenju članova udruženja i dobitnica nagrade OGAE Srbije bila je pesma „In corpore sano“ koju je izvela Konstrakta. Ona je ujedno bila i pobednica festivala i predstavnica Srbije na Pesmi Evrovizije 2022. godine u Torinu.

Drugo mesto pripalo je Sari Jo i kompoziciji „Muškarčina“ pa je ona izabrana za predstavnicu OGAE Srbije na takmičenju OGAE Second Chance 2022. godine. Treće mesto na tabeli pripalo je Angellini koja je te godine izvela pesmu „Origami“.

Kompletne rezultate za dodelu nagrade OGAE Srbije za tu godinu, možete pogledati OVDE.

Nagrada OGAE Srbije 2023. godine

Foto: Jelena Milovanović / OGAE Srbija

Foto: Jelena Milovanović / OGAE Srbija

Nagrada OGAE Srbije prošle 2023. godine, takođe je pripala pobedniku festivala i predstavniku Srbije na Evroviziji 2023. godine u Liverpulu, Luk Bleku i njegovoj pesmi „Samo mi se spava“.

Drugo mesto pripalo je Filipu Balošu i kompoziciji „Novi plan drugi san“ pa je on izabran za predstavnika OGAE Srbije na takmičenju OGAE Second Chance 2023. godine. Filip Baloš je sa pomenutom pesmom bio zapažen među fanovima ovogo takmičenja širom Evrope, pa je tako na takmičenju OGAE Second Chance osvojio visoko 6. mesto na tabeli, što predstavlja naš drugi najbolji rezlutat.

Treće mesto na tabeli pripalo je Zejni koja je te godine izvela pesmu „Rumba“.

Kompletne rezultate za dodelu nagrade OGAE Srbije za tu godinu, možete pogledati OVDE.