Jamala

Džamala – Nikada ne smemo zaboraviti tragediju našeg naroda!

Evropesma.org vam donosi ekskluzivni intervju sa Džamalom, ukrajinskom predstavnicom na Pesmi Evrovizije u Stokholmu, i jednom od velikih favorita za pobedu.

Zdravo Džamala. Kako teku tvoje pripreme za Stokholm?

- Pripreme teku odlično. Učestvovala sam na Eurovision-in-concert zabavi u Amsterdamu. Uradila sam hiljade intervjua, i to ne samo sa evrovizijskim portalima – BBC, Reuters, Associated Press, France Press, France 24, Deutsche Welle, Euronews, ARD, ZDF, The Times, Bild, Die Welt, Stern su me intervjuisali, a pozivi i dalje pristižu.

Možeš li nam otkriti neke detalje o tvom nastupu?

- Trenutno pripremamo potpuno novi nastup, ali detalje čuvamo u tajnosti. I haljina će biti nova. Ukrajinski Vogue magazin je napravio konkurs među ukrajinskim dizajnerima.  Mi smo izabrali skeč Ivana Frolova s kojim smo i ranije sarađivali. Zapravo, spremićemo dve haljine: dve sa Frolovim, i dve sa glavnim stilistom STB televizije Dmitrijem Kurijatom. Haljinu koju ću da nosim na sceni izabraćemo tokom proba u Stokholmu.

JamalaMožemo osetiti jačinu teksta tvoje pesme, kao i njegovo značenje. Ali koja je poruka koju želiš da podeliš sa ljudima koji će gledati tvoj nastup?

- Ja mislim da u tekstu postoje dve važne poruke. Prva je da nikada ne smemo zaboraviti tragediju našeg naroda, da to moramo preneti našoj deci koja bi trebalo da preveniraju da se slična tragedija dogodi. A druga je da ukoliko želimo da kreiramo lepu budućnost uvek bi trebalo da se sećamo naših korena, odakle smo došli, da cenimo svoju porodicu, istoriju i kulturu, i tako ćemo najbolje ceniti druge kulture.

Da li si čula pesme ostalih takmičara? Koje su ti se dopale?

- Čula sam sve pesme. Tačnije, odgledala sam sve video klipove. Mogu vam reći koje su mi se dopale tek nakon prvih proba. Po meni je scenski nastup veoma važan, ja ne mogu da evaluiram pesmu bez njega.

Pre 5 godina ti si se povukla sa ukrajinskog izbora sa veoma brzom pesmom Smile, a ove godine si se vratila na izbor sa tužnom baladom. Zašto si se vratila na takmičenje, i to sa potpuno drukčijom pesmom?

- Shvatila sam da je ovo pravi trenutak da učestvujem. Pesmu 1944 sam napisala pre godinu i po dana, ali nije bila uključena na moj album Breath koji je objavljen u jesen 2015. Kada je raspisan konkurs za nacionalni izbor, ja sam rešila da ovu pesmu podelim sa svetom. A Pesma Evrovizije je najbolji način da se neka pesma predstavi Evropi i šire.

jamalaGlumila si u filmu Vodič/Povodyr, koji je bio ukrajinski kandidat za najbolji strani film za Oskara prošle godine. Da li možemo da te očekujemo u još filmova u budućnosti?

- Imala sam zanimljiva iskustva sa filmovima. Inače, Povodyr je bio najgledaniji ukrajinski film 2014. godine. Prošle godine imala sam ulogu u filmu fantastike Polina belgijskog reditelja Oliasa Barka. Taj film će izaći krajem ove godine.

Možeš li nam reći nešto o sebi što mali broj ljudi zna?

- Opet sam se zaljubila :)

Evropesma.org ti se zahvaljuje i želi puno sreće u Stokholmu!

- Hvala i vama.