Foto: EBU / CORINNE CUMMING
Foto: EBU / CORINNE CUMMING

Održana druga proba Konstrakte u Torinu

Predstavnica Srbije, Ana Đurić Konstrakta, imala je danas drugu probu na sceni u dvorani Pala Olimpico u Torinu. Sa Konstraktom na evrovizijskoj sceni nastup hor starih Latina koga čine Milovan Bošković, Kosta Đuraković, Jovan Antić, Maja Ranđić i Kristina Radenković. Oni će tokom nastupa nositi crne kostime, dok se Konstrakta i ovog puta odlučila za beli, ali malo elegantniji od onog na nacionalnom izboru.

Delegacije tokom druge probe za svoj finalni nastup koji ih očekuje naredne nedelje, imaju 20 minuta na raspolaganju i pravo na tri probe za to vreme. Po običaju, svaki naredni pokušaj bude bolji od prethodnog, što se i danas pokazalo kao tačno. 

Evrovizijske razglednice

LeoMaskotaGledaocima Pesme Evrovizije je poznato da se pred nastup svake zemlje prikazuje tzv. razglednica koja prikazuje zemlju domaćina, kao i izvođače. Ove godine ovi segmenti su posvećeni otkrivanju lepota Italije i pejzažima koji oduzimaju dah. Snimani su upotrebom drona, a potom je urađena postprodukcija, tako da se u glavnoj ulozi nalazi dron Leo koga će domaćini pozvati pred stupanje na scenu svakog izvođača. Srpska razglednica ove godine je snimljena u zamku Rocca Calascio smeštenom u pokrajini L’Aquila u regiji Abruco u središnjoj Italiji, a lik Konstrakte se pojavljuje na njenim zidinama. 

Opis Konstraktinog nastupa

Prvi kadrovi srpskog evrovizijskog nastupa se snimaju u mračnoj atmosferi, iz daljine, pa odmah zatim se prebacuju na Konstraktu u krupnom planu koja počinje da peva, poput nastupa na Pesmi za Evroviziju održanoj u martu. Kako bi se poruka pesme, koja se izvodi na srpskom jeziku uz fraze na latinskom, bolje prenela inostranoj publici, naša delegacija se odlučila za titl koji se povremeno prikazuje na dnu ekrana baš kao što imamo titlove za filmove. Međutim, prvi titl biće prikazan na sredini crnog ekrana nakon prvog stiha o tajni kose Megan Markl i tada se gledaocima prikazuje poruka „What is the secret of a healthy body?“. Nakon toga se, hor čiji članovi šire ruke i pevaju Bože zdravlja, snima odozgo, ponovo slično kao na domaćem izboru, a onda Konstrakta počinje da pere ruke u lavoru postavljenom na stilskom stočiću. Kada otkrije da je tajna u hidrataciji naizmenično se prikazuju članovi hora starih Latina, svaki ponaosob, pri čemu se brzo smenjuju kadrovi. Evrovizijskom scenom ove godine dominira kinetičko sunce, a ono je u prvom delu nastupa crno sa malo plavog odsjaja od pozadinskog LED ekrana. Kada se, kroz tekst pesme, Ana zapita čemu fleke oko usana, član hora sa desne strane zakorači ka njoj i briše joj ruke. Potom sledi drugi beli titl na ekranu, ovog puta u filmskom maniru, ispisan kurzivom na crnoj pozadini: „Artist must be healthy“. Potom ide prvi refren Biti zdrava, biti zdrava, a na pomen stiha biti-biti-biti-biti zdrava, članovi hora se naizmenično prikazuju u krupnim kadrovima kako izvode već poznatu koregrafiju rukama. Na centralnom suncu se pale plave neonske sijalice i narandžasti reflektori koji sijaju poput sunca, dok je na pozadinskom LED ekranu bela kvadratna mreža na kojoj se ističu po 4 para narandžastih ruku sa leve i desne strane, i to u horizintalnom položaju.

Foto: EBU / CORINNE CUMMING

Foto: EBU / CORINNE CUMMING

Uz stihove „Letnjeg dana jarke boje, Suknje moje na mom telu, suknje moje, pas i ja…“ scena poprima drugačiji izgled, ponovo se pale narandžasti reflektori sa sunca, a na manjem ekranu ispod njega su prikazani koncetrični polukrugovi u nijansama užarenog sunca, od crvene, preko narandžaste do žute boje, dok se na pozadinskom velikom LED ekranu preko kvadratne mreže, kao i na podu, prikazuje šatirano bordo-belo cveće. Hor sada ima nešto složeniju koreografiju nego na Pesmi za Evroviziju, te ima nešto više pokreta, poput naginjanja ka Konstrakti koja sve vreme sedi na stilskoj stolici, kao i povremenog klečanja dvojice članova hora koji stoje u frontalnoj liniji.

Foto: EBU / CORINNE CUMMING

Foto: EBU / CORINNE CUMMING

I ovog puta nije izostala koregrafija kada hor skače i maše peškirima. Tokom drugog horskog pominjanja stiha Bože zdravlja, kamera ponovo snima odozgo, ali ovog puta na podu je prikazana plava animacija sa motivima sličnim onim na domaćem izboru, nakon čega ide krupan kadar na Konstraktu koja kaže „Nemam knjižicu“, a na ekranu ide titl „I am left on my own“. Nailazi deo nastupa, koji možete pogledati u ekskluzivnom snimku ispod, kada hor gleda u „nebo“ pod crvenim svetlom, a Konstrakta pod istim svetlom peva, već epski stih, „Umetnica je nevidljiva“, pokriva lice rukom, crveno svetlo se još više potamnjuje, stvara se senka, a potom se svetlo vrati u prethodnu nijansu crvene boje.

Foto: EBU / ANDRES PUTTING

Foto: EBU / ANDRES PUTTING

Tokom drugog refrena, na pozadinskom ekranu se prikazuju 4 para plavih ruku koje tapšu u vertikalnom položaju (po dva para sa leve i desne strane sunca), a na ekranu ispod sunca je dominantna žuta boja, što sa narandžastim reflektorima sa sunca, čiji se snopovi svetlosti šire celom dvoranom i naizmenično gase i pale, daje efekat pravog sunca. Nastupa završnica, kada su na podu i pozadinskom LED ekranu dominante plave kvadratne mreže sa nešto debljim linijama, a ista nijansa plave je i na ekranu ispod sunca. Ispisuju se titllovi „The body is healthy, so what now?“, „A sick mind in a healthy body, A sad soul in a healthy body, A desperate mind in a healthy body, A frightened mind in a healthy body“, prikazuju se plave konture krstića na podu i LED ekranu, kamera se udaljava od scene i tada kreće svetlosti šou formiran od crvenih reflektora koji blješte sa svih strana dvorane, da bi se u poslednjem kadru u krupnom planu našla Konstrakta i čuveno „I šta ćemo sad?“ , odnosno u titlu na engleskom „So what now?“.​

Srpski tim sledeće nedelje čekaju generalne probe u sredu, 11. maja, kada je i tzv. žiri proba, tokom koje žiri ocenjuje pesme, a potom u četvrtak, 12. maja i televizijski prenos drugog polufinala. „In corpore sano“ slušaćemo pod rednim brojem 3.

Jedan komentar

  1. Esc Fan

    Super nastup!
    Hvala na svom Vašem trudu i radu.
    Za kraj, nadamo se ubrzo glasačkim listićima…