Nina_Radojicic

Pravo iz Australije – Nina Radojičić

Danica Nina Radojičić je pre tri godine prilično sve iznenadila pobedom na nacionalnom izboru „Pesma za Evropu“, a potom nas obradovala prolaskom u finale Pesme Evrovizije. Pitali smo je šta se od tada promenilo u njenom životu i o utiscima sa najvećeg evropskog muzičkog takmičenja.

Pozdrav Nina, kako si??

- Zdravo! Odlično, uživam u australijskom proleću

Nalazimo te u Melburnu u Australiji. Hoćeš li nam reći otkud tamo?

- U Melburnu sam pre par meseci započela doktorske studije u oblasti imunofarmakologije. Uspela sam da dobijem stipendije koje su neophodne kako za studije, tako i za život ovde i eto – od marta uživam u čarima prelepog grada i najstarijeg australijskog univerziteta.

Kakav je život u Australiji, je l’ se mnogo razlikuje od ovog u Srbiji?

- Razlike postoje. Životni standard je daleko bolji, dosta se radi, ali ste za to i dovoljno plaćeni. Izuzetna uređenost u svim aspektima života zaista čini Melburn najpoželjnijim gradom za život.

Planiraš li da se vratiš u Srbiju?

- Iako su 4 godine (koliko traje doktorat) dug period za neke konkretne planove, da, želja mi je da se jednog dana vratim i radim u Srbiji.

Da li pored svih obaveza koje imaš, uspevaš da se baviš muzikom?

- Uspevam, šta više, to mi je i neophodno. Ponekad mi je dovoljno da kod kuće sviram, pevušim i komponujem – za „svoju dusu“. Takođe, uspela sam da okupim članove za novi bend ovde, tako da uskoro krećemo sa probama i projektima.

Pre nego što si otišla, imala si bend u Beogradu i nastupali ste u beogradskim klubovima. Hoćeš nam malo reći o tome?

- Bend Club57 je nastao i pre mog nastupa na Evroviziji 2011. i to kao akustični bend. Kasnije smo postali „glasniji“ i nastupali kako u beogradskim klubovima, tako i po ostalim gradovima u Srbiji na raznim manifestacijama i proslavama. Pre svega smo obrađivali stranu muziku – pop, rock, house, ali smo uvek imali specifične aranžmane sa harmonikom. Posle mog odlaska, neki od članova benda su nastavili da rade i mogu se čuti i dalje u beogradskim kafićima.

Šta je za tebe značila pobeda na nacionalnom izboru 2011. i činjenica da ćeš Srbiju predstavljati na Pesmi Evrovizije u Dizeldorfu i kako je to uticalo kasnije na tvoj život?

- Predstavljanje Srbije na Evroviziji je bilo sjajno muzičko i životno iskustvo! Velika mi je čast bila da u 21. godini predstavljam svoju zemlju na najvećem evropskom muzičkom takmičenju. Sada mi sve to deluje kao potpuno drugi život. Koliko sam uživala u medijskoj pažnji, nastupima i glamuru, toliko mi je sve to pomoglo da shvatim da za sada, muzika nije jedina stvar kojom želim da se bavim. Ne odričem je se, ali želim da se posvetim i drugim stvarima i napredujem u drugim sferama života.

Kakav je osećaj stati na veliku evrovizijsku scenu kada znaš da te prate milioni ljudi?

- Osećaj je fenomenalan. Sećam se svakog detalja, izlaska na scenu, ovacija publike u areni, adrenalina, ispunjenosti i beskrajne sreće što svoj talenat i nas zajednički trud mogu da pokažem celom svetu.

Pesma Evrovizije u Dizeldorfu je bila jedna od veoma dobrih i lepo organizovanih. Kako si se ti provela?

- Organizacija je zaista bila odlična – uživali smo, družili se sa ostalim učesnicima, išli na fenomenalne ekskurzije i naravno, u shopping.

Da li si zadovoljna podrškom OGAE Srbija, koju smo ti pružili?

- Prezadovoljna i beskrajno zahvalna – bili ste mi jedna od najvećih podrška, a u tim trenucima mi je to bilo izuzetno važno! :)

Posle Dizeldorfa, bilo je reči da ćeš izdati album za PGP RTS. Da li je to i dalje u planu ili si odustala?

- Trenutno ne razmišljam u tom pravcu, jer imam neke druge prioritete. Ali, ko zna šta budućnost nosi…!

Ti si bila jedna od prvih koja nas je podržala prošle godine kada smo pokrenuli akciju da Srbija ne odustaje od Pesme Evrovizije. Da li i dalje misliš da je važno za našu zemlju i muzičare da se nađu na jednom ovakvom takmičenju?

- I dalje mislim da je to izuzetno važno, jer ovo takmičenje predstavlja odličnu priliku da naša zemlja pokaže koliko talentovanih afirmisanih i neafirmisanih umetnika ima. A i mislim da nam je svima zanimljivo da pratimo čuveno evrovizijsko glasanje i zajedno navijamo, zar ne?

Kako sebe zamišljaš u budućnosti, kao uspešnu pevačicu ili uspešnog farmaceuta ili možda kombinaciju oba?

- Mislim da sam to više puta već izjavila – svakako i kao farmaceuta i kao muzičara.

Hvala ti puno na razgovoru. Želimo ti svu sreću u svemu što radiš.