Foto: ORF/Roman Zach-Kiesling
Foto: ORF/Roman Zach-Kiesling

Predstavljena Bečka sfera

Turistička zajednica grada Beča i austrijski javni servis ORF, predstavili su multimedijalnu instalaciju ViennaSphere. Direktor turističke zajednice, Norber Ketner i generalni direktor ORF-a, Aleksander Vrabec, predstavili su sferu u Aspernu, delu bečkog okruga Donaustadt. Turistička zajednica Beča šalje ovu gigantsku sferu na turneju kojom će promovisati Beč sa akcentom na 60. Pesmu Evrovizije i 150. godišnjicu izgradnje bulevara Ringstraße koji okružuje istorijski centar grada. Stanice će biti veliki gradovi zemalja koje čine veliku petorku Evrosonga.

Prezentaciji su prisustvovali odbornik Gradske skupštine, Kristijan Oksonič, direktorka ORF-a, Katrin Cehner i tehnički direktor ORF-a, Mihael Gechaber, koji su izneli trenutno stanje priprema za Evrosong – nakon finala austrijskog izbora, 14. marta sledi finalni kasting za volontere, a 15. i 16. sastanak šefova delegacija. Aleksander Vrabec je rekao da sa evrovizijskim tramvajem, tornjem koji odbrojava vreme do Evrosonga i obimnim brendiranjem grada, Pesma Evrovizije je već postala deo gradskog pejzaža, a od prošle nedelje sa dve ESC lokomotive, slogan Gradimo mostove, postao je vidljiv širom Austrije.

Prečnika 22 metra, ViennaSphere biće mesto okupljanja na centralnim gradskim lokacijama Barselone, Pariza, Londona, Milana i Berlina. Na njoj će se vršiti projekcije zapisa od 360 stepeni sa 3D efektima. Turneja će početi trodnevnim spektaklom 19. marta u Staroj luci u Barseloni, a nastaviće se redom u Parizu u blizini Luvra (Palais Royal, 26.3-28.3), Londonu (Edmond J. Safra Fountain Court, 2.4-4.4), Milanu (Via del Burchiello, 10.4-12.4) i završiće se u Berlinu od 17.4. do 19.4. Sfera će moći da primi 500 ljudi koji će biti u prilici da na interaktivnim ekranima uz pomoć naočara za virtuelnu realnost „obiđu“ Ringstraße, pregledaju panoramske slike i zumiraju ih. U večernjim časovima vršiće se 15-minutne projekcije uz muzičku pratnju iznutra. Svake večeri neko od posetilaca biće nagrađen sa dve ulaznice za finale Pesme Evrovizije, uključujući avionske karte za Austrian Airlines, koji je partner ovogodišnje muzičke manifestacije. 

Takođe, Turistička zajednica u saradnji sa ORF-om omogućiće akreditovanim gostima – oko 1700 novinara i 1300 delegata, besplatan obilazak turističkih atrakcija. Njima će u okviru programa Trips for free biti ponuđeno oko 100 programskih tačaka od kojih mogu da izaberu koje će posetiti, uključujući posebne ture po najvažnijim muzejima i znamenitostima, bandži skokove sa Dunavskog tornja, turu „Treći čovek“ koja podrazumeva obilazak podzemlja Beča gde je sniman istoimeni film, krstarenje Dunavom, te posetu Državnoj operi. Ovo će pored obezbeđenih besplatnih Vienna PASS kartica dodatno poboljšati ponudu za akreditovane goste.  Za ove ture neophodna je rezervacija, najkasnije do 4. maja. U njima će moći da se uživa od 11. do 22. maja. Više informacija može se naći na stranici songcontest.vienna.info/trips4free, putem koje se i vrši rezervacija. Nakon registracije, moguće je videti spisak svih tura sa tačnim terminima, kao i podatke o predviđenom broju posetilaca.

Pođite u virtuelnu šetnju…

Norbert Ketner i Katrin Cehner (Foto: ORF/Roman Zach-Kiesling)

Norbert Ketner i Katrin Cehner (Foto: ORF/Roman Zach-Kiesling)

i razgledajte nešto poput ovog…

ViennaSphere3

Foto: ORF/Roman Zach-Kiesling

Izvor
  • ORF